0
0
0

Код товару: 320л газовый
0
24 500 грн
До кошика

Тандир - уособлення Сходу

Тандир - традиційна піч східних народностей. Існує величезна різноманітність тандирів, які обумовлені способом виготовлення печі, її розташуванням і характером приготування страв. Щоб правильно вибрати тандир для свого будинку, слід з'ясувати основні вимоги, що пред'являються до печей, їх різновиди та особливості.

 

Світ тандирів

Тандири поширені практично у всіх країнах Сходу, популярні на Балканах і в Латинській Америці. Кожна країна має особливості по виробництву тандирів, які формувалися століттями.

 

Тандири в Азербайджані

В Азербайджані піч носить назву «тендір». Згідно з даними археологів, тендіри були поширені по всій території Азербайджану ще з епохи неоліту. Найдавніший азербайджанський тендір виготовлений ще в 5 столітті до нашої ери.

Традиційно для виробництва печей в Азербайджані використовували червону і жовту землю, шерсть коня, висушену траву. За рахунок додавання до глини вовни тварин і цегляної крихти, печі нагрівалися швидше, менше піддавалися розтріскуванню та деформаціі.

Поширеними в Азербайджані є печі бадли, призначені для підземного розташування. Їх встановлювали у внутрішніх дворах біля будинку. Наземні тендіри застосовували в областях Азербайджану, де зустрічалася сира земля. Удосконалення древніх тандирів - печі з каменю і цегли. Кам'яні варіанти виготовляли з цілісних каменів овальної форми. Їх викладали таким чином, щоб сформувати піч, за формою подібну колодязю зі звуженням догори.

Тандир на дровах і сьогодні можна зустріти в багатьох азербайджанських будинках. Часто їх споруджують в кухнях поруч з осередком, біля печей у своєму розпорядженні нішу для кухонного начиння, яка використовується для випічки хліба. Тендіри в Азербайджані зустрічаються не тільки в сільських районах, а й у містах. У них традиційно печуть лаваш і азербайджанський хліб - чурек. Також печі популярні для висушування фруктів і обігріву житла.

 

 

Тандири в Вірменії

У Вірменії тандир називають «тонир». Піч є традиційною для древніх вірменських народностей. Археологи виявили тандир східний, датований бронзовим століттям. У Вірменії піч встановлюють в землі. У тандирі готували їжу і за допомогою нього опалювали житло. Також піч мала релігійне значення. У поселеннях, в яких не було церков, церемонію одруження проводили саме близько тандира.

Робота з тандиром прирівнювалася до поклоніння сонцю. Печі в поселеннях встановлювали не в кожному будинку. Їх споруджували під спеціальними навісами для декількох жителів. До приготування їжі в тандирі допускалися тільки жінки. Сьогодні у Вірменії проходить національний фестиваль тандира, на якому гостей пригощають традиційними стравами з цієї печі.

 

Тандири в Дагестані

Не менш давні традиції приготування їжі в тандирі можна зустріти в Дагестані. Там з особливим трепетом підходять до створення і випічці страв в тандирі. Перед виготовленням печі глину ретельно просівають - для тандирів застосовують тільки білу глину.

Для поліпшення властивостей матеріалу в глину додають кінський волос і солому. Коли тандир буде обпалюватися, кінський волос згорить, формуючи капілярну мережу. За рахунок цього утворюється повітряний прошарок в глині, що забезпечує рівномірний розподіл тепла по всій поверхні тандира. Завдяки повітрю тепло довго акумулюється в стінках, не дає дровам згаснути. У Дагестані для розпалювання тандиру використовують тільки дуб.

 

Тандири інших народностей

Шанують тандир на вугіллі і на Кримському півострові. Кримські татари зводили тандири в своїх оселях для приготування їжі та обігріву будинку. У печах готували коржі, самсу. У Грузії тандир носить назву «тоне». У ньому готують традиційний круглий хліб - матнакаш, хліб у вигляді човна - шоті. В Індії тандир використовують для приготування страв з м'яса.

  

 

Критерії вибору тандира

Вибираючи піч для будинку або дачної ділянки, слід визначитися з формою, висотою, внутрішнім об'ємом тандира. Також, в першу чергу, необхідно з'ясувати для яких цілей купується тандир - для дому, для виїзду на природу з друзями або для ресторану. Продаж тандирів сьогодні став популярним напрямком в Україні.

 

Розміри тандирів

Тандири для дому та відпочинку на природі мають незначний обсяг завантаження, такі печі можна використовувати в будь-який час року. Вони не бояться перепадів температур, стійкі до механічних пошкоджень і деформацій. Утеплені варіанти тандирів відмінно підходять для приготування страв, що потребують тривалого томління, наприклад, плов.

Головний критерій вибору - розмір і висота тандира. Варіантів виконання печей безліч. Найбільше значення має внутрішній об'єм тандира. Цей параметр вказує на число дров, яке можна закласти в піч. Від обсягу закладки залежить максимальний рівень температури і час утримання тепла стінками тандира.

 

Форма

Сьогодні все частіше можна зустріти оголошення «продам тандир Україна». Для вибору якісної печі потрібно знати її основні характеристики. Від внутрішнього розміру тандиру залежить довжина шампурів, габарити сітки і обсяг казана, які будуть використовуватися разом з піччю. За формою тандири можуть бути різноманітних варіацій. Виділяють 4 основні форми печей:

  • куля;
  • дзвін;
  • діжка;
  • глечик.

 

Ширина горловини повинна бути достатнього розміру, щоб проводити завантаження і вивантаження продуктів було максимально зручно. Чим більше ширина горловини, тим зручніше кухареві готувати страви. Для вертикального завантаження шампурів ширина горловини не має такого великого значення, як висота всієї конструкції цілком.

 

Додаткові особливості

Тандир від виробника постачають металевою окантовкою. Найчастіше товщина металу становить 4 мм. Завдяки такому параметру окантовка прослужить тривалий час, буде витримувати нагрівання і охолоджування тандира. Окантовка виключає зношування печі, запобігає формуванню тріщин.

Тандири можуть бути забезпечені шамотним кільцем. Його розташовують всередині горловини. Кільце зменшує втрати тепла після завантаження палива, не дає стінкам швидко охолоджуватися, підтримуючи робочу температуру печі.

Виробники тандирів часто доповнюють печі утеплювачем. В якості теплоізоляції використовують різні матеріали. Їх товщина складає до 6 см. Тандир з теплоізоляцією підходить для страв, які вимагають готування за принципом тривалого томління. Завдяки утеплювачу, зовнішня поверхня печі навіть при горінні палива зберігає нейтральну температуру. Теплоізоляція збільшує час роботи тандира до 8 годин. Зовнішня поверхня тандира може бути глинянною, покрита глазур'ю, прикрашеною мозаїкою або орнаментом.

Перш ніж погоджуватися з пропозицією «тандир продам», потрібно орієнтуватися в його особливостях. При виборі слід приділяти увагу піддувалу. Воно є важливим складовим елементом печі. Без піддувала горіння дров буде неможливим. Важлива вимога - піддувало має щільно закриватися. Існує окрема категорія тандирів, у яких в нижній частині замість піддувала розташовано безліч отворів, які завжди відкриті.

 

Паливо для тандира

Для тандиру краще використовувати дрова, такі ж, як і для мангала. Фахівці не рекомендують застосовувати вугілля, так як він забезпечує багато жару, може викликати появу тріщин. Категорично не можна використовувати кам'яне вугілля. В ході горіння з нього виділяються гази, які надають тандиру стійкий неприємний запах, і довго не вивітрюються.

Сучасні виробники випускають електричні, газові печі, тандир гриль, призначені для домашнього використання. Газові тандири часто застосовують в промисловості. Однак під час приготування страв електричні та газові печі не здатні забезпечити аромат і смак, властивий традиційним печам.

 

Продам тандир і аксесуари

Тандир, продаж якого популярна в Україні, використовують спільно з великою кількістю аксесуарів - мала і велика кришка, кочерга, совок. Для приготування шашликів знадобляться шампура - стандартні або широкі. Шампурніца є тандем між сковорідкою і шампурами. Вона призначена для готування гарніру і овочів.

З тандиром застосовують металеві сітки, які за своїм принципом нагадують барбекю. На сітках готують м'ясо птиці, рибу, овочі. За допомогою сітки в тандирі також можна приготувати ароматну піцу. Гаки знадобляться для завантаження великих шматків м'яса. Для приготування плову і каш використовують казани.

 

Тандири для дому та бізнесу

Для дому та дачі вибирають переносні тандири, які мають невелику вагу і компактність. Їх зручно транспортувати, брати з собою на природу. При виборі такого тандира, в першу чергу, звертають увагу на товщину стінок. Вона повинна бути достатньою, щоб утримувати тепло.

Оптимальним параметром для тандира, який буде використовуватися в заміському будинку або на дачі, є вага в 100 кг. Такі тандири часто не мають зовнішнього покриття глазур'ю. Їх внутрішня і зовнішня поверхня представлена ​​глиною.

Тандир на замовлення для ресторанів і кафе відрізняється значними габаритами. Вага печей може досягати 200 кг. Такі тандири вимагають стаціонарної установки. Для бізнесу вибирають тандир пеш або тандир кебаб.